(+36-30) 585-5751
(+36-1) 452-0050
info--.at.--patronet.hu
1146 Budapest, Ajtósi Dürer sor 5.
(+36-30) 585-5751

Ingyenesen deríthetők fel az elkallódott e-mail címek

ComputerWorld @ 2010. július 16.

 

A Garlik elérhetővé tette azt a biztonsági szolgáltatását, amelynek segítségével bárki ingyenesen leellenőrizheti, hogy az e-mail címe nem került-e rossz kezekbe.

A mindennapossá váló adatlopások során a felhasználónevek és jelszavak mellett gyakran kerülnek célkeresztbe az e-mail címek is, amelyeket aztán a spammerek előszeretettel használnak a kéretlen küldeményeik célba juttatása érdekében. A lopott adatokkal való alvilági kereskedelem az interneten, különféle weboldalakon és fórumokon folyamatosan zajlik. A Garlik fejlesztői a legújabb szolgáltatásaik révén abban igyekeznek segítséget nyújtani, hogy a különféle személyes adatokkal való visszaélések minél hamarabb felderíthetőek legyenek, illetve a szükséges megelőző intézkedések meghozatalára minél gyorsabban sor kerülhessen.

A Garlik a szolgáltatásainak körét egy olyan lehetőséggel bővítette ki, amely kifejezetten az e-mail címek nyomon követésére szolgál. Az ingyenesen használható webes szolgáltatás egyszerűen kezelhető, hiszen az e-mail címünk megadását követően azonnal megtudhatjuk, hogy az elmúlt 90 napban az felbukkant-e olyan helyeken, ahol nem kellett volna. A szolgáltatás különféle, nyilvánosan elérhető címlistákból, regisztrációs helyekről, levelező-adatbázisokból és weboldalakról gyűjtött információk alapján igyekszik kimutatni egy címről, hogy az bekerült-e az internetes feketepiac körforgásába.

A Garlik az ingyenes szolgáltatását egy jóval átfogóbb megoldással is kiegészítette, amely azonban már fizetős. Évi 20 fontért cserébe a cég vállalja, hogy az ügyfelei által az interneten közzétett adatok sorsát figyelemmel kíséri. Ennek során egy háromszintű eljárást alkalmaz. Először akkor értesíti a felhasználót, ha annak információi valamely nyilvános adatbázisban elérhetővé váltak. Ez persze még nem feltétlenül jelent adatszivárgást, de jobb félni, mint megijedni alapon a Garlik ekkor is figyelmeztet. Második lépésként a cég akkor jelez, ha azt veszi észre, hogy a felhasználó túlságosan sok adatot publikál magáról mindenki számára látható módon a közösségépítőkön és az internetes fórumokon. A Garlik szerint erre azért van szükség, mert sokan nem ismerik fel a veszélyeket, és jóval több információt osztanak meg magukról, mint kellene. A harmadik értesítési szint a leginkább figyelemreméltó. Ennek során ugyanis a felhasználó akkor kap értesítőt, ha valamely adata olyan weboldalon jelenik meg, amelyet a számítógépes bűnözés használ például hitelkártyaszámok, telefonszámok, címek, stb. értékesítésére.



« Vissza

PatroNet Consulting Kft.

 

(+36-1) 452-0050

(+36-30) 585-5751

 

info--.at.--patronet.hu

1146 Budapest,
Ajtósi Dürer sor 5.
GPS: N 47° 30' 25.815"
E 19° 5' 11.4786"